Jsme mladá firma, která hrdě navazuje na tradici ruční výroby na severu Čech. Od roku 2023 vyrábíme přírodní matrace v původní čalounické dílně s  truhlárnou v Lučanech nad Nisou, v srdci Jizerských hor.

Poctivá výroba
z Jizerských hor

V Jizerských horách se od nepaměti šily boty, foukalo sklo nebo točily korále. Traduje se, že v nedaleké obci Zásada byla hospoda, které se říkalo Svět, protože u každého stolu bylo slyšet jiný jazyk. Jizerky tenkrát obchodovaly s celým světem, a na to bychom chtěli navázat. Truhlárna v Lučanech nad Nisou, kde matrace vyrábíme, má za sebou více než dvě stě let dlouhou historii. Průmyslová budova z první poloviny 19. století vdechla život nesčetným kusům nábytku, než jsme se v ní usadili my.

Rodinná tradice

Dorsen se zrodil na jaře 2023, když tehdy 24letý Vojtěch Prade přišel s nápadem pustit se do výroby prémiových matrací a designových postelí na míru, a to právě v lučanské truhlárně. Rodinný příběh se ale začal psát o čtyři generace dříve. Už Vojtěchův pradědeček, Oskar Prade, byl truhlář, stejně tak i dědeček Wolfgang.

Na ně navázal tatínek Petr, když v 90. letech budovu lučanské truhlárny koupil pro potřeby své firmy Dorint, která se už přes 30 let zabývá realizací luxusních interiérů. Spolupracuje při ní nejen s architekty a designéry, ale i se zkušenými řemeslníky a stejně jako Dorsen klade velký důraz na kvalitu, poctivost a nadčasovost. A protože se žádný interiér neobejde bez dobré postele s pořádnou matrací, začaly obě firmy spolupracovat.

Světová kvalita, lokální výroba

V Dorsenu následujeme staletími prověřené výrobní postupy, které doplňujeme nejnovějšími technologiemi. Přírodní vlákna odebíráme od malých evropských dodavatelů s rodinnou tradicí, jádro matrace potom tvoří moderní taštičkové pružiny, které výrazně zvyšují komfort a životnost matrace.

Zajímá nás také, jak to dělají jinde ve světě, proto jezdíme na zahraniční nábytkové a technologické výstavy. Chceme, aby výsledkem naší práce byly matrace a postele, ve kterých se snoubí světová kvalita s lokální výrobou, a které vám budou sloužit dlouhá léta.

Přírodní materiály

K výrobě matrací používáme ty nejkvalitnější přírodní materiály – vlna a koňské žíně tvoří jádro matrace a potah je z belgického damašku.

Česká výroba

Matrace vyrábíme v malé dílně v Lučanech nad Nisou, v srdci Jizerských hor. Hrdě tak navazujeme na tradici rukodělné výroby v severních Čechách.

Postel na míru

Matrací to nekončí. Rádi vám vyrobíme také postel podle vašich přání. Navštivte nás v naší dílně nebo v showroomech v Praze a Liberci.
Stáhněte si našeho průvodce výběrem matrace

V e-booku zjistíte, jak poznat kvalitní matraci, jakou tvrdost vybrat, k čemu jsou dobré pružiny, o co se postarají přírodní materiály a spoustu dalšího.